Een zit-sta bureau biedt een groot aantal voordelen voor jouw gezondheid. Door de afwisseling tussen zitten en staan creëer je een betere verhouding voor je lichaam, hiermee kun je schouder-, nek- en rugklachten voorkomen. Het is echter wel van belang om het zit-sta bureau op de juiste manier te gebruiken. Doe je dit niet? Dan is de kans op klachten net zo groot of misschien zelfs nog wel groter dan bij een normaal zit bureau. Het zit-sta bureau is een prachtige uitvinding wanneer je de volgende tips goed in je oren knoopt: 

Tip 1: Wissel je houding regelmatig af 

Voor de beste ondersteuning voor je lichaam tijdens het werk is het van belang dat je jouw houding gedurende dag regelmatig afwisselt. Wanneer je een zit-sta bureau hebt is het aantrekkelijk om hem de hele dag in sta-positie te laten staan. Dit is echter ook weer niet de bedoeling. Langer dan 2 uur achter elkaar staan kan juist zorgen voor andere soorten klachten. Zo kan er vocht ophopen in je benen en kun je last krijgen van je benen. Door afwisselend te staan en te zitten verbeter je de doorbloeding in je lichaam en hersenen. Hierdoor krijgen je hersenen meer zuurstof en kun je geconcentreerd aan het werk. Extra tip: Vind je het lastig om te onthouden wanneer je weer moet gaan staan of zitten? Zet dan gewoon ieder uur een wekkertje. 

Tip 2: Zet het bureau op de juiste hoogte 

De juiste hoogte is erg belangrijk voor een goede houding. Ook tijdens het staan is de juiste hoogte erg belangrijk. Heb je jouw bureau te hoog staan? Dan krijg je last van je schouders doordat je deze de hele tijd opgetrokken hebt. Is jouw bureau te laag? Dan ga je hangen en krijg je uiteindelijk alsnog rug- en nekklachten. Je stelt jouw bureau op de juiste hoogte in door met je vingers jouw sleutelbeen aan te raken en je armen te laten hangen. Het bureau moet op ellebooghoogte afgesteld worden. 

Tip 3: Wissel ook jouw stoel regelmatig af 

Wil je jouw lichaam zo lang mogelijk in de beste staat houden? Dan doe je er goed aan om ook je bureaustoel zo af en toe te wisselen. Hoe vaker je wisselt van houding hoe meer jouw lichaam zich telkens moet aanpassen en hoe minder ‘vast’ je komt te zitten. Spreek met wat collega’s af om van bureaustoel te wisselen zodat je bijvoorbeeld 2 of 3 verschillende stoelen per dag kunt gebruiken. 

Ervaar de voordelen zelf 

Met alle voordelen die zit sta bureaus je bieden is het bijna onmogelijk om het niet te erkennen. De eenmalige investering zal een groot verschil maken voor jouw lichaam. Je hebt nu eenmaal maar één lichaam, daarom kun je er het best maar zo goed mogelijk voor zorgen. Met de drie tips uit dit artikel weet je nu precies hoe je met het zit-sta bureau moet omgaan. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen